július 13, 2021

Vízkő problémák és 5 tipp, hogyan szabaduljunk tőlük

Magyarországon területenként változó a vizek keménysége. Legtöbbször nem igényel különösebb odafigyelést és külön kezelést, de azért van pár dolog amire érdemes odafigyelni. A vízkő a vízből kivált lebegő ásványi anyag, amely főként só, ezért látható szabad szemmel. A sima víz sok ásványi anyagot tartalmaz, mint a kalcium, a magnézium és sóik. Ha ezen anyagokat vizünk a kelleténél nagyobb mennyiségben tartalmazza, azt kemény víznek nevezzük. Ezek az anyagok a melegebb hőmérsékletű részeken rakódnak le főként. Ezt nevezzük vízkövesedésnek.

vízkő eltávolítás természetesenMegfigyelhetjük, hogy már néhány fürdés után látszódhat a vízkő a burkolaton vagy a csaptelepen fehér kicsapódás formájában, de ha ezeken nem is vesszük észre azonnal, a kisebb gépeinket érdemes figyelnünk, mert könnyen tönkremehetnek a lerakódásoktól.

Előbb-utóbb mindenképpen foglalkoznunk kell ezzel a jelenséggel.

Már a vízlágyítás is sokat tud javítani a folyamaton, hogy megvédhessük az eszközeinket.

Érdemes megelőzni a jelenséget és nem megvárni amíg gondot okoz számunkra.

Most hoztunk 5 tippet, amivel sikeresen legyőzhetjük a vízkő kialakulását, mindezt úgy, hogy közben óvjunk környezetünket, családunk és saját magunk egészségét is!

1. Ecet

Az egyik legjobb és talán legelterjedtebb praktika az ecet használata.

Filléres csodaszerként is emlegetik. Egyetlen hátránya az erős és tartós szaga, ami miatt sokan nem szeretik, viszont az egyik legjobb és olcsón, könnyen beszerezhető vízkőoldó.

Szinte minden háziasszony tart otthon a konyhában az ételek ízesítéséhez, de mostantól nem csak főzéshez bevethető alapanyag lesz!

Használata:

Áztass el egy tiszta szivacsot alaposan ecettel, majd töröld át a vízkőteleníteni kívánt részeket!

Ha nagyon makacs a vízkőfolt, akkor töményen is ráönthetjük a csaptelepre, vagy a csempére, nem fog bennük semmilyen kárt okozni, mint egyes tisztítószerek, amik akár meg is marhatják a felületet.

Ha esetleg még úgy látod, hogy ez is kevésnek bizonyult, akkor használhatsz hozzá tengeri sót is, amit vegyíteni kell az ecettel. Arra viszont figyelj oda, hogy a só miatt óvatosan súrold a csaptelepeket, mert akár meg is karcolhatja azt, ha túl durva a szemcséje.

Érdemes egy jó 10 percet, fél órát rajta hagyni, majd forró vízzel leöblíteni.

Meglátod, 1 óra múlva úgy fognak csillogni, mintha most vásároltad volna őket.

2. Citrom vagy grapefruit

A háziasszonyok másik nagy kedvence, ami általában szintén megtalálható minden konyhában, a citrom vagy a grapefruit. Savas hatása miatt könnyedén le tudjuk maratni vele a vízkövet.

Használata:

Vágj félbe egy citromot, majd dörzsöld be vele a tisztítani kívánt felületet!

A citromot vagy grapefruitot is megszórhatjuk sóval, így még hatásosabban vehetjük fel a harcot a vízkővel szemben.

Ha esetleg túl nagy a felület, amit le szeretnénk takarítani vele, akkor egy kis vízben fel lehet hígítani több citromnak a levét, de közel sem lesz olyan hatásos, mint a tömény gyümölcs húsa.

Ez nem a legtakarékosabb módszer, de még mindig egészségesebb és hatásosabb sok tisztítószernél, mellesleg gyönyörű fényt ad a szanitereinknek és a csempének.

3. Szódabikarbóna

A szódabikarbóna amolyan aduász.

Sok területen fel lehet használni, mint például a ruhák vagy fogak fehérítésére, vagy akár gyomorbántalmak elmulasztására. Ezek mellett a vízkőoldásra is tökéletes választás.

Egy zacskónyi, kb. 1 kád takarítására elegendő. Az ára miatt sem kell aggódni, igen kedvező, így érdemes beruházni rá, hogy mindig legyen tartalékban az otthonunkban.

Használata:

Vizezzük be a takarítani kívánt felületet, majd szórjuk be alaposan szódabikarbónával. Egy pár percig hagyjuk rajta állni, majd egy erősebb kefével dörzsöljük át a felületet alaposan, majd forró vízzel öblítsük le. Arra azért figyeljünk oda, hogy a fehérítő hatása nem múlik el attól, hogy másfajta tisztításra használjuk, ezért érdemes figyelni ezen tulajdonságára is, nehogy egy fekete szanitert kezdjünk el vele súrolni, mert könnyen tönkre tehetjük ezzel a módszerrel.

vízkőeltávolítása4. Kóla

A kóla is amolyan mindenre használatos üdítőital.

Isszuk mert szeretjük, segít a gyomorbántalmakon, jó a hányingerre, másnaposságra és természetesen a takarításra is.

Használata:

2-3 pohárnyi kólát önts a vízkőre, vagy akár a WC csészébe, majd hagyd állni rajta úgy 30 percig. Egy kefével vagy szivaccsal dörzsöld át, majd öblítsd le meleg vízzel.

A kóla foszfor és citromsav, ami ilyen hatásossá teszi, hogy felvehessük vele a harcot a takarítás terén is. Ez minden kólában megtalálható, úgyhogy a legolcsóbb is megfelel erre a műveletre.

5. Vízlágyító berendezések

Használjunk vízszűrő berendezéseket, egy egyszerű vízszűrő kancsót, vagy akár egy komolyabb vízszűrő berendezést. Mindkettő meg fogja téríteni az árát a maga módján.

A víz ilyenkor egy szűrőbetéten folyik át, amely felfogja azon anyagokat, amelyek a vízkövet okozzák és csökkenti a klórtartalmat is. A háztartási gépekhez érdemes mindenképpen szűrt vizet használni, így könnyen elejét vehetjük a vízkövesedésnek.  

A kemény víz a kedvenc italaink ízét is megváltoztathatja, így érdemes beruházni egy ilyen készülékre.

Arra figyeljünk, hogy ne vegyítsük ezeket a praktikákat, mert a citromsav hatását a szódabikarbóna semlegesíti, így fölöslegesen küzdenénk a makacs vízkővel.

Ha esetlegesen ezekkel a házi praktikákkal nem tudjuk megtisztítani a kívánt felületet, túl makacs és vastag a vízkő, akkor választhatjuk az erős vegyszereket is, de azért arra figyeljünk, hogy ezek veszélyesek is lehetnek, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Azok a termékek, amik sósavat tartalmaznak akár a fugát is kiszedhetik, vagy megmarhatják az adott felületet, vagy akár mattá tehetik a fényes csempénket. Így nagyon figyeljünk oda, hogy milyen felületen alkalmazzuk őket.

Ezek a szerek tényleg hatásosak, azonban igen költségesek és emellett a hatóanyagok károsítják a környezetet.

Ha mégis ezek mellett az anyagok mellett döntesz akkor figyelj arra, hogy ne tartalmazzon klórt vagy egyéb veszélyes anyagot. Az erősebb szereket inkább csak akkor vegyük elő, ha ténylegesen nincsen más megoldás, és a nagytakarítás után próbáljuk meg a házi praktikákkal fent tartani az eredeti állapotot.

Összességében óvjuk magunkat, a családunkat, használjunk víztiszítót és természetes tisztítószereket, emellett próbáljuk meg kicsit lejjebb venni a gépeink által használt víz hőfokát és máris kevesebb vízkővel találjuk szemben magunkat.

legutóbbi bejegyzések

[tcb_pagination_current_page] / [tcb_pagination_total_pages]