június 7, 2021

Acél vagy alumínium padlóprofil? Most megmutatjuk!

A padlóprofilok jelentőségét sokan figyelmen kívül hagyják, pedig egy igen fontos eleme a padlónknak. Sok helyiségben fel sem tűnik, de érdemes több figyelmet szentelnünk ennek az apróságnak tűnő részletnek is, ugyanis esztétikai szerepe mellett sok egyéb feladatot is betölt. A dilatációs és küszöbprofilok elrejtik a réseket, hézagokat, a lépcsőprofilok csúszásgátló funkciókat töltenek be, a burkolatváltó és áthidaló profilokkal a szintkülönbségeket tudjuk áthidalni, a végzáró profilok pedig a burkolatunk lezárása mellett, esztétikai szerepet is betöltenek.

Nemcsak a burkolat választásánál fontos odafigyelni, hogy minőségi terméket válasszunk, hanem a padlókiegészítők esetében is. Prémium burkolatoknál, pedig kifejezetten fontos, hogy ne ezen a tételen próbáljunk meg spórolni, mert messziről is látszani fog a minőségi különbség.

A padlóprofiloknak alapanyagukat tekintve 2 alap típusa van. Az egyik az alumínium, a másik az acél. Vásárolható belőlük fém- és fadekoros alumínium, illetve matt és fényes rozsdamentes acél is. Európában egyre nagyobb sikernek örvendenek a fadekoros alumínium padlóprofilok, és vannak országok, ahol többségében ezeket használják már. Az egész világon és Magyarországon is egyre divatosabbak az elegáns, rendkívül tartós és saválló rozsdamentes acél padlóprofilok. Áruk igen magas, de tartósan fényes vagy elegáns, szálcsiszolt felületük exkluzív hatást érhet el a lakásban vagy irodában.

Alumínium Padlóprofilok

  • Eloxált felülettel (fém színekben)
  • Fa dekoros felülettel

Az alumínium önmagában egy puha és korrodáló anyag, ezért kémiai folyamatokkal változtatják meg annak állagát, ezzel javítva tulajdonságait. Az alumínium tárgyak felületén eloxálással, azaz elektrolitikus oxidációval alakítanak ki egy korróziónak is ellenálló oxidréteget.

Az eloxálás szó az elektromosan oxidált alumínium kezdő szótagjainak összevonása.

EloxálásEloxálásnak azt az eljárást nevezzük, amikor 200 g/l-es kénsavban 20 °C-on 17-20 V feszültséggel 1,2-2,0 A/dm² áramsűrűséggel anodizálunk, ezzel megváltoztatva az alumínium felső rétegének szerkezetét. Az európai szabványok 5-10-15-20-25 mikrométeres szabványos réteget írnak elő, míg a brit szabvány 30-35 mikrométert vár el.

Az eloxálás előnyei:

  • Megvédi az alumínium felületét a további korróziótól
  • Az alumínium felületkezelés esztétikai felületet ad a terméknek
  • Javítja az alumínium felületét (keményebb lesz a felület)

Az eljárás során az alumíniumból vagy ötvözeteiből készült munkadarabokat egy gerendán függesztve kénsav fürdőbe helyezik. Az ellenelektród (katód) lehet ólom vagy alumínium. A folyamat során az áram a gerendán keresztül folyik a munkadarabba, a fürdőbe, majd a katódba. A fejlődő oxigén reagál a fémmel és porózus réteget hoz létre. Az eloxálás folyamatával, a végtermék színét is változtathatja a gyártó. Különböző színeket, a kémiai vegyületbe kevert adalékanyagok hozzáadásával készítenek. Az eljárás során ugyan abba az előre bekevert kémiai fürdőbe, több fordulóban mártják bele az eloxálni kívánt termékeket. E gyártási technológiából kifolyólag, az azonos színű termékek is bizonyos fokú színárnyalat eltéréssel tudnak csak elkészülni.

A fa dekoros alumínium profiloknál a látványban, illetve az összhatásban lehet nagy különbség. Itt arra kell elsősorban figyelni, hogy fa erezetet imitáló felülete legyen a padlóprofilnak, ellenkező esetben nem lesz eléggé meggyőző a fahatás. Ezentúl természetesen az is fontos, hogy jól harmonizáljon a választott padlóprofil színe a burkolattal.

Rozsdamentes Acél Profilok

  • Fényes felülettel
  • Szálcsiszolt felülettel

Az acél a vas legfeljebb 2,06% szénnel alkotott ötvözete, de ötvözőelemként számos más elem is szóba jön (szilícium, mangán, króm, nikkel, molibdén, vanádium, volfrám stb.). Az ipar egyik legfontosabb alapanyaga, előállításával az acélkohászat foglalkozik. Képlékeny alakítással (kovácsolás, hengerlés, kisajtolás stb.) hidegen és melegen megmunkálható, tulajdonságai hőkezeléssel tovább alakíthatók.

Mire érdemes odafigyelni választáskor

Eloxált alumínium profil választásakor ügyeljünk arra, hogy a termék minimum 12 mikron felületű legyen, mert enélkül nagyon érzékeny, könnyen karcolódó, sérülékeny felületű a padlóprofil. A rozsdamentes acél profiloknál 0,8 mm, az alumínium profiloknál 1 mm anyagvastagság javasolt, így ezek biztosan nem deformálódnak majd.

A színválasztékban gyártónkként nagyobb eltérések is lehetnek. Az eloxált felületű, fém színű alumínium profilok esetében egyre nagyobb teret hódítanak az INOX bútorokkal, illetve a bronz kilincsekkel harmonizáló titán és bronz színű padlóprofilok. Népszerű a harmónia megteremtése a burkolat, a fal, a kilincsek és a lakás vagy iroda egyéb felszerelései között.

Acél profilt akkor válasszunk, ha az ezüstös színe harmonizálni fog otthonunkkal. Viszont itt választhatunk, hogy szálcsiszolt vagy fényes felületet szeretnénk. Ezzel a kis aprósággal is teljesen más hatást érhetünk el az adott helyiségben.

A fadekoros padlóprofiloknál mindenképpen fontos, hogy találjunk egy olyan színt, ami megegyezik a burkolattal. Az Arteo laminált padló esetében, a gyártó megkönnyíti a dolgunkat, nem kell külön profilt keresnünk, hiszen a szín azonos padlóprofilok részei a kollekciónak.

Választásnál mindig vegyük figyelembe, hogy hová, milyen helyiségbe kerül majd, milyen igénybevétel éri majd a padlóprofilunkat az évek során. Olyan lépcsőre, illetve küszöbnek, amit csak kevesen használunk, akár egy kevésbé ellenálló felülettel rendelkező padlóprofil is lehet megfelelő választás, de az oldalirányú erőhatásoknak itt is ellen kell állniuk, így kerüljük a nagyon olcsó, nem megfelelő minőségű ragasztócsíkkal ellátott termékeket.

Viszont, ha nagy igénybevételnek kitett helyiségbe keresünk profilt, érdemes a magasabb kategóriájú és erősebb anyagú termék mellett dönteni.

Alapvetően a profilok ára a legtöbb esetben tükrözi a minőséget. Jobban szemügyre véve az anyagvastagságban, a színválasztékban és az öntapadós ragasztócsík minőségében lehetnek eltérések. A tartós használat, illetve a padlóprofilok eredeti állapotának megőrzése érdekében nagyon fontos, hogy vegyük figyelembe, hogy mennyire igénybe vett helyiségeben fogjuk használni.

Ezek a szempontok befolyásolják különböző padlóprofilok várható élettartama közötti különbségeket, amik bizony nagyon eltérőek is lehetnek, és ez alapján fogunk tudni dönteni, hogy számunkra melyik lesz a legmegfelelőbb alapanyagú profil.

LépcsőProfil

TOP 3 ALUMÍNIUM PROFILUNK

L és L lux élvédő profil

C élvédő profil

Terasz profilok

Listello Profilok

TOP 3 ACÉL PROFILUNK

L élvédő profilok

Univerzális négyzetprofilok

Listello profilok

legutóbbi bejegyzések

[tcb_pagination_current_page] / [tcb_pagination_total_pages]