április 26, 2021

Ceramin vagy hidegburkolat? Mivel lesz egyszerűbb a felújítás?

A hidegburkolatok cseréje igen népszerű a tavasz beköszöntével. Sokan úgy gondolják, hogy egyszerű és saját maguk is meg tudják csinálni, mások pedig azt, hogy igen bonyolult feladat és inkább szakemberre bízzák a kivitelezést. A felújítás, igen nagy munka és áldozatokat igényel. Nagy kosszal, porral és még több törmelékkel jár. E mellett még meg kell oldanunk a keletkezett sitt elszállítását is, és ha vizes helyiség felújításáról van szó, akkor előfordulhat, hogy nem tudjuk a megszokott módon használni a fürdőszobát vagy a konyhát.

Modern technológiáknak köszönhetően több típusú burkolat közül választhatunk.

Amikor a padlónk, vagy a csempénk cseréjét tervezzük, alaposan át kell gondolni, mit is szeretnénk, mi az elképzelésünk. Óriási a kínálat, ezért érdemes körülnézni a piacon, hogy milyen lehetőségeink vannak.

Ez egy igen fontos döntés, hiszen nem csak a burkolat kinézete alapján kell választanunk, hanem a tulajdonságai alapján is.

Segítségképpen, hogy könnyebb legyen a döntés most összehasonlítottuk a hagyományos hidegburkolatot az új, modern technológiájú Ceramin melegburkolattal.

Hidegburkolat

A klasszikus hidegburkolat minden lakásban megtalálható. Anyagában lehet kerámia, porcelán, gres vagy kő. Mintájában létezik természetes kő, fahatású, de kőintarziás is. A hidegburkolatok előnye, hogy számtalan típus közül választhatunk, legyen a szempont akár szín, akár méret.

A csempézés nem egyszerű feladat, valószínűleg mindenki látott már olyan házilag készített burkolást, ahol hullámosan, nem jól illeszkednek a lapok, kikopik a fuga. Ezeket a buktatókat sokszor még egy burkoló alkalmazásával is nehéz elkerülni, mert nagyon nehéz igazán jó szakembert találni.

Szóval, ha már megvan az elképzelés az új otthonunkról, el kell döntenünk, hogy magunk szeretnénk nekiállni, vagy szakembert keresünk.

Első körben fel kell törni a régi lapokat, el kell szállítani a törmeléket, hogy legyen helyünk és tiszta felületünk az új lapok számára.

hidegburkolatok bontása

Ki kell választanunk, hogy milyen színű, méretű csempét és járólapot szeretnénk, és beszerezni hozzá az egyéb segédanyagokat. Ha magunk szeretnénk nekiállni, sok speciális eszközre is szükségünk lesz, mint például a csempevágó, keverőszár, glettvas. Ezek az eszközök nem minden háztartásban vannak, így, ha saját magunk végezzük a burkolást, ez szintén plusz költséget jelent.

Arra mindenképp figyelni kell, hogy a szükséges burkolat mennyiségnél kalkuláljuk bele, hogyha évek múltán, csőtörés, vagy egy esetleges dugulás miatt fel kell szedni a padlót, akkor szinte lehetetlen teljesen ugyanolyan árnyalatú lapot rendelni, de ha kapható is, biztosan várni kell a beszerzésére. ezért mindig vásároljuk több burkolatot mint amire szükségünk van az adott felület leburkolásához. Tehát nem elég a négyzetmétert kiszámolni, számolni kell a vágási veszteséggel, és az esetleges sérült lapok mennyiségével is.

Sérült a fal vagy a padló, akkor azokat javítani kell, ami időt vesz igénybe, mert teljesen ki kell száradnia a betonozott, aljzat-kiegyenlített felületnek. Ha vizes helységet újítunk, a csempe alá folyékony fóliát kell a falra és a padlóra kenni. Ennek is meg kell várnunk a száradási idejét, és csak azután kezdhetjük el letenni a lapokat.

Ezek után elkezdhetjük magát a burkolást. Sorban tudunk csak haladni, kezdve a fallal, majd folytatva a padlóval, mert a járólapra nem lehet 24 órán keresztül rálépni, nehogy elmozduljanak a lapok. A munka végeztével, a vágási hulladékról is gondoskodnunk kell, hiszen a háztartási szemétbe nem kerülhet, így ezt külön el kell szállíttatnunk.

Egy nap leteltével jöhet a fugázás, majd ismét a várakozás következik, amíg a fuga kiszárad, mert addig nem érheti nedvesség.

Ha sikerült mindennel elkészülni akkor kezdődhet a nagytakarítás, bár sok esetben a sitt és a sok finom szemcséjű por miatt, igen sokára tudunk igazán tisztaságot varázsolni a lakásba, mert nem csak az adott helyiségben lesz érezhető a felújítás kellemetlen következménye, hanem az egész otthonunkban.

A hidegburkolatról elmondható, hogy időtálló, ha vigyázunk rá, sokáig használható, de elég kényes a környezeti behatásokra. Berepedhet, törhet, de ha a lapok szépek is maradnak, a fugák idővel elöregednek és érdemes újra fugáztatni, ha szeretnénk megtartani a régi minőségét és vízállóságát az adott helyiségnek. Emellett a hidegburkolat egyik legnagyobb ellenérve a lapok hőérzete. Nem a legkellemesebb érzés egy forró fürdő után a hideg járólapra lépni. Erre lehet megoldás, ha melegburkolatot választunk.

Ceramin

A hidegburkolatok mellett, található a piacon egy forradalmian új melegburkolat, a CERAMIN.

Ceramin burkolat fürdőszobábanEz egy új, modern megoldás, ami tökéletesen kiváltja a hidegburkolatokat. Ugyanazon vízálló tulajdonságokkal rendelkezik, mint egy padlólap vagy csempe, de mégis többet nyújt számunkra.

A Ceramin ásványkompozit alapanyagú padló -és falburkolat első és legfontosabb tulajdonsága, hogy 100%-os vízvédelmet nyújt minden helyiségben, így bátran rakhatjuk a fürdőszobába és a konyhába is.

Emellett lerakása pofon egyszerű! Felkérhetünk szakembert is a kivitelezésre, de ha esetleg mégis úgy döntünk, hogy mi magunk szeretnénk leburkolni, bátran álljunk neki, mert csak egy kis kézügyességre lesz szükségünk hozzá, nem igényel speciális eszközöket.  Mindössze egy sniccerre, fogazott glettvasra, ecsetre, derékszögre és egy vízmértékre lesz szükségünk.

Burkolható a meglévő csempére, nem szükséges feltörni a régit, csak a megfelelő előkészítésre, zsírtalanításra és portalanításra, és a ragasztás előtti alapozásra kell odafigyelni, és hogy stabil és egyenletes felületünk legyen. Mivel nem szükséges bontanunk, nem keletkezik hulladék, nem kell az egész lakást újra takarítani a burkolás után. Illetve a vágási hulladékot a háztartási szemétbe is dobhatjuk, mivel 100% környezetbarát. Ezt a Kék Angyal minősítése igazolja. Ezzel rengeteg időt és pénzt tudunk megspórolni.

Nem csak a padló, hanem a fal burkolására is alkalmas. A lapok méret-stabilak, nem tágulnak a hőre, így használhatók padlófűtéshez is. Mivel PVC-mentes anyagból készült, ezért nem fog káros anyagokat kibocsátani, ami káros lehet az egészségünkre.

Az egész fürdőszobát, vagy akár a konyhát is leburkolhatjuk vele. Nem kell aggódni, hogy a gyerekek vizes lábbal végig sétálnak rajta, vagy egy hidegebb napon megfázunk mezítláb, mert meleg hatást biztosít, ellentétben a hidegburkolatokkal, így a hőérzete mindig kellemes.

Ceramin burkolás

Két féle módon burkolható a Ceramin, padlóalátéttel ragasztás nélkül, vagy ragasztva. Profifloor LVT Max alátéttel letehetjük a lakás nem vizes helységeibe, mint a hálószoba vagy a nappali. Fürdőszobában, konyhában, egyéb vizes helységekben, illetve a falra a Ceramin lapokat ragasztva tegyük, mert nagyobb vízterhelésnek van kitéve, viszont burkolható vele akár a zuhanykabin is, mert teljesen vízálló.

Az illesztési rendszernek és a beépített mikrófugának köszönhetően nincs szükség fugázásra. Ezzel időt és persze pénzt is nyerhetünk. Mivel megspóroljuk a fugázási időt és a fugakeresztek használatának idejét, ez igen meggyorsítja a munkafolyamatot is, átlagosan 40%-kal.

A ragasztott Ceramin lapokra 24 óráig nem szabad rálépni, de a teljes terhelés 72 óra múlva ajánlott. Azokban a helyiségekben, ahol padlóalátétet használtunk, azonnal terhelhetjük, már rendezhetjük is be az új modern szobánkat.

Nagy teherbírású, így ellenáll a nehéz bútorok súlyának, illetve a nagyobb ütéseknek, karcolásoknak is. Nem hagynak nyomot a bútorok, ha esetleg át szeretnénk rendezni a helyiséget.

A gyártó szerint, ragasztva törhetetlen. Tisztítása egyszerű, hagyományos tisztító eszközökkel és szerekkel történik.

A mintázata és felülete szinte teljesen olyan hatást kelt mintha az igazi fából vagy a kőből készült burkolat lenne, de léteznek mintás lapok is.

Összességében a Ceramin ugyanolyan tartós, mint a csempe, de sokkal könnyebb, és ragasztva szinte törhetetlen. A csempéről ezt nem mondhatjuk el sajnos, néha elég, ha egy bögrét leejtünk és máris megvan a baj és elreped a járólapunk.

Mivel könnyű a súlya a hazaszállítása is leegyszerűsödik, mert nem nehezíti el a gépkocsit, ha magunk szeretnénk elvinni, csak helyre van szükségünk hozzá.

A kivitelezés és az előkészületekkel járó munka a hagyományos csempénél jóval nagyobb, fárasztóbb. Többletköltségekkel jár, és több időre és utánajárásra van szükség.

A Ceraminnál csak a lapokra, alátétre, egy éles sniccerre és egy kis kézügyességre van szükségünk. Akár már aznap este használhatjuk az új padlónkat a lakásban.

Készítettünk egy táblázatot összehasonlítva a hagyományos hidegburkolatot a Ceramin melegburkolattal, hogy lássuk, hogy mégis milyen költségekkel számolhatunk az egyes burkolatoknál.

burkolás*A fenti árak tájékoztató jellegűek.

A táblázatból is látszik, hogy az összeg amit megspórolnánk a hidegburkolat árából azt egy Ceramin burkolat választásánál a kivitelezési munkán tudjuk megtakarítani, így a két burkolatcsere költsége majdnem azonos. A lényeges különbséget a burkolás időtartamában és nehézségében érezhetjük, hiszen ezen a téren a Ceramin verhetetlen a klasszikus hidegburkolatokkal szemben. Lerakása gyors és sokkal kevesebb takarítással jár, így rövidebb idő alatt készülhet el a felújítás, és hamarabb élvezhetjük az új fürdőszobát.

legutóbbi bejegyzések

[tcb_pagination_current_page] / [tcb_pagination_total_pages]