április 9, 2021

Legfontosabb szempontok, ha padlóalátétet vásárolsz!

Igen nehéz eligazodni a sok gyártó termékei között, ha építkezés vagy felújítás előtt állunk, és laminált padlónk alá keresünk padlóalátétet. Érdemes mindenképpen alaposan tájékozódni, ha nem szeretnénk pár évente padlót cserélni, hanem sokáig szeretnénk élvezni a minőséget és a szép látványt.

Ma már a felújításoknál az igazán megbízható szakemberek kizárólag speciális alátéteket építenek be a melegburkolatok alá́. A Polietilén habfólia (PE) használatát már nem igazán támogatják a burkolók, mivel általában ezzel a vásárló el is veszti a garanciáját a padlójára, és nem is igazán korszerű megoldás. Ez az elavult anyag árban nagyon kedvező, általában 2-3 mm vastag, jellemzően fehér, tekercses kiszerelésben kapható. De Laminált padló alá lerakva, idővel elveszíti a formáját és azon tulajdonságait, amiért alkalmaztuk. A terhelést nem viseli jól, és igen hamar cserére fog szorulni, ami nem egy egyszerű feladat, hiszen az egész padlót vissza kéne bontanunk. Elsősorban a padlólapok illesztéseinél fognak jelentkezni a hibák és törések, ami tönkreteszi a laminált padlónk klikk-rendszerét.

A vásárlókat gyakran nem tájékoztatják a modern megoldásokról, pedig ezáltal igen komoly energia költséget is megtakaríthatunk.

A korszerű XPS padlóalátéteknek számos előnye van a korábban mindenhol használt, elavult habfóliával szemben.

Legfontosabb tulajdonságok

A vásárlásnál a legfontosabb szempontok, a sűrűség és a vastagság, amiből megtudjuk, hogy mennyire lesz időtálló a termékünk, megvédi-e megfelelően a padlónkat a terheléstől az alátét. Fontos, hogy bírja a rá nehezedő súlyokat, mint például a bútorokat, guruló székeket. További fontos tényezők az aljzatkiegyenlítő hatás, a hangszigetelő tulajdonság, a hőszigetelő-és zajcsökkentő hatás, és az esetleges párazáró képesség.

Ha megemlítjük, hogy padlóalátét, mindenkinek egy zöld színű anyag jut először eszébe, mint jó minőségű alátét. Ezt kihasználva egyes gyártók alacsonyabb minőségű alátéteket gyártanak élénk zöld színben, bízva abban, hogy a vásárló nem olvassa el a címkét és kizárólag a szín alapján választ. Ezért nagyon fontos minden esetben elolvasni a termékeken feltüntetett részletes tulajdonságokat, és az alapján döntést hozni.

Jelenleg Magyarországon egyedül a ProfiFloor termékekre létezik örökgarancia. Az örökgarancia a padlóalátétek esetében a burkolat élettartamáig szól, ami akár 25 év is lehet.

Aljzatkiegyenlítés

Az egyik fő tulajdonság amire érdemes figyelni, az aljzat egyenetlensége. Általában ezzel a padló lerakásakor szembesülünk, és ez egy igen gyakran előforduló probléma. A vastagabb, magas sűrűséggel rendelkező padlóalátétek, mint az 5mm-es ProfiFloor XPS alkalmas 4mm-ig a probléma kiküszöbölésére, így megspórolhatjuk az aljzatkiegyenlítő használatát. Ezzel rengeteg időt és pénzt megtakarítva.

Párazáró fólia

A másik fontos tényező, az aljzatból távozó nedvesség elkerülése.

Ennek érdekében párazáró fóliát szükséges fektetni az aljzat és a padlóalátét közé, hogy az aljzatból távozó pára ne nedvesítse meg a padlónkat.

Egyes padlóalátét típusokban, mint a ProfiFloor HD-ban beépített párazáró réteg van, így a lerakás is gyorsabb, és elkerülhetőek a vizesedési károk.

Azért kell erre figyelnünk, mert a laminált padló gyártók is megkövetelik a párazáró fólia alkalmazását, amennyiben a padlógaranciánkkal szeretnénk élni.

Hangszigetelés lefelé

A padlóalátét hangszigetelő képessége mutatja meg, hogy milyen mértékben tudja csillapítani a padlóval borított helyiségben a kiszűrődő zajokat.

Az EPLF (Európai Lamináltpadló Gyártók Szövetsége) a zajcsökkentési képesség meghatározására hozta létre ezt a mutatót. Minél magasabb %-os zajcsökkentő értékkel rendelkezik a padlóalátét, annál kevésbé lesz zavaró a kiszűrődő zörej.

A piacon verhetetlen ProfiFloor Extreme, kiugróan, 39%-al csökkenti a padlón hallható lépészajt. Így alkalmazása mellett nincs több idegesítő cipőkopogás, és kis kedvenceink körömkopogása is kellemes tompa hanggá válik.

Fűtés, hőszigetelés

Szintén igen fontos szempont az alátét vásárlásnál, hogy milyen fűtéssel rendelkezünk.

Hagyományos fűtés esetében, szintén rengeteg energiát tudunk megspórolni, ha megfelelően választunk.  Egy átlagos állapotú háznál a hőveszteség általában 15-20 % között van.

Ha megfelelő hőszigeteléssel rendelkezik a padlóalátétünk akkor nagymértékben csökkenthetjük ezt a veszteséget. A legjobb hőszigetelési képességgel a vastagabb XPS alátétek rendelkeznek (0,22 m2K/W). Ez az érték biztosítja, hogy ne az utcát fűtsük, hanem saját otthonunkat. A megfelelő választással akár 30-40.000 Ft-al is csökkenthetjük a fűtési költségeinket évente. Ezt figyelembe véve, érdemes beruházni a kicsit magasabb árkategóriájú alátétre, hiszen igen gyorsan megtérül a befektetésünk.

Padlófűtés választásakor mindenképpen fontos, hogy minőségi alátétet válasszunk, hiszen ezen múlik, hogy megfelelő hőmérséklet legyen a szobánkban. Elsősorban a hő ellenállási tényező határozza meg a fűtés hatékonyságát, és hogy mennyi energiát kell ehhez felhasználnia.

Ha egyszerű megoldást szeretnénk, akkor jó választás a 2mm vastag, vékonyított XPS (Thermo) alátét.

Amennyiben csúcsminőséget szeretnénk, a ProfiFloor Extreme lesz a jó választás. Ez egy olyan termék, aminek minden értéke többszörösét nyújtja a legjobb minőségű termékekkel szemben is és kizárólag megújuló anyagokat tartalmaz.

A minőségi választás igen gyorsan akár 1,5-2 év alatt is megtérül, így érdemesebb a drágábbnak tűnő alátétek vásárlását megfontolni, mert hosszú távon rengeteget takaríthatunk meg vele, és kiemelkedően hatékonyabb lesz a fűtésünk.

Tehát amit mindenképpen vegyünk figyelembe vásárláskor, hogy minél kevésbé hőszigetel az alátét, amit választunk, annál hatékonyabb lesz a fűtésünk.

Ha szeretnéd kiszámolni, hogy a padlóalátéted mennyit spórolhat számodra a fűtésszámládból, akkor töltsd le appunkat itt!

Lerakás

Az XPS a legnépszerűbb padlóalátét, amit alkalmaznak a hagyományos fűtés mellett. Találunk belőle 3 és 5 mm-es vastagságút, és az 5mm-es változat puzzle kialakításban is kapható. Ezzel szintén időt és pénzt spórolhatunk, mert nem szükséges szigetelőszalagot használni az alátétlapok egymáshoz ragasztásához. Könnyedén csak egymásba kell illeszteni a lapokat. Ennek köszönhetően gyorsan lehet haladni vele, de a kiváló tulajdonságait ugyanúgy megtartotta.

A ProfiFloor, a hazai piac vezetőjévé vált a kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező padlóalátétekkel.

Kifejezetten ügyelünk arra, hogy kizárólag laboratóriumban bevizsgált, magas minőségű termékeket tudjunk gyártani.

Nemcsak laminált padlókhoz, hanem SPC vinyl burkolatokhoz és szőnyegpadlóhoz is gyártunk alátéteket, hogy minden burkolási igényt ki tudjunk elégíteni.

Pár pontos adat, ha szeretnétek részletesebben is tájékozódni a termékekről.

Reméljük ezzel a kis összefoglalóval könnyebben el tudtok igazodni a termékek között! Ha minőségre vágysz keresd fel a hozzád legközelebb található viszonteladónkat, és kérd nyugodtan a segítségét.

legutóbbi bejegyzések

[tcb_pagination_current_page] / [tcb_pagination_total_pages]