március 27, 2021

Lehet-e egy laminált padló tényleg vízálló?

A laminált padló egy közkedvelt padlóburkolat, szinte minden munkahelyen és otthonban megtalálható, így nem meglepő, hogy a tavalyi évben a legtöbbet vásárolt burkolattípus volt. Óriási választékot találunk belőle a piacon, különböző árkategóriákban, ezért merül fel a kérdés, hogy mégis mi alapján válasszunk?

Érdemes körülnézni, hogy milyen tulajdonságokkal bírnak a különböző termékek. Helyenként még mindig csak az alapvető műszaki elvárásnak felelnek meg a lapok, amik lássuk be, sajnos nem hosszú élettartamra voltak tervezve.

Az elmúlt években rengeteg újítás történt, és egy modern laminált padló már korszerű tulajdonságokkal bír.

Ahhoz, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő padlót, fontos, hogy tisztában legyünk a főbb tulajdonságaival. Az egyik legfontosabb, ami minden vásárlóban megfogalmazódig:

Hogyan tudom tisztán tartani, mennyire vízálló?

Talán ez a kérdés áll az első helyen minden vásárló fejében, azon kívül, hogy milyen színt szeretne, hiszen balesetek mindenhol előfordulnak. Kiborulhat egy pohár víz, a gyerekek vizes lábbal mennek végig a padlón, vagy éppen a kutyusok szaladnak be a koszos tappancsaikkal. Egy vízálló laminált padló esetében, ezek nem okoznak fejfájást, és akár felmosással is könnyedén feltakaríthatunk.

Víztől duzzadt laminált padlóMindenképp fontos, hogy vásárlás előtt tájékozódjunk az adott termék tulajdonságairól, hiszen, ha a konyhánkba nem vízálló burkolatot választunk, és véletlenül elromlik a mosogatógép, kifolyik a víz, vagy csak kiborítunk egy tányér levest, az azonnal kárt tehet a padlónkban.

Az átlagos laminált padló nem bírja a vizet. Felpúposodik, a lapoknak felpöndörödik a széle, a víz a lapok alá is bejut és penészt képezhet. Nem kell ezzel szembesülnöd, válassz inkább vízálló padlót!

A vízálló Arteo laminált padlólapjaink gyárilag, egy speciális ISOWAXX bevonatot kapnak, ami garantálja, hogy a burkolat felülete fokozottan nedvességálló lesz, így nyugodtan lerakható akár a konyhában is. Emellett a vízállóságát biztosítja a résmentes illeszkedése, amiről a Megaloc klikk rendszer, és V fuga 4 oldalról gondoskodik. A speciális illesztés garantálja, hogy a víz ne szivárogjon be a rendszerbe, ezzel vízzáró réteget képezve.

Kevesen tudják, de a vízállóságra is létezik tanúsítvány.

Nalfa logó

A NALFA, az Észak-Amerikai Laminált Padló Szövetség, laboratóriumi körülmények között, egy hivatalos szabvány alapján megvizsgálja a laminált padlók vízálló képességét. A teszten elért eredményt dokumentálják, és tanúsítványt állítanak ki róla.

A vizsgálat előtt megmérik a padló vastagságát, majd a lapok illesztései fölé 24 órára vizet állítanak. Az áztatási idő elteltével a lapokat ismét megmérik, majd meghatározzák, hogy megduzzadtak-e a lapok, és ha igen, akkor milyen mértékben.

Az Arteo vízálló laminált padló kiválóan megfelelt a teszten, és nem mutatott duzzadást, tehát nem szívott magába vizet. Így megkaphatta a NALFA tanúsítványt, miszerint 24 óráig vízálló. ( Ha szeretnél többet megtudni a tesztelésről, kattints ide, és látogass el a NALFA hivatalos weboldalára!)

A piacon, sajnos mai napig találkozhatunk vízállónak kikiáltott laminált padlókkal, amik nem estek át hivatalos tesztelésen. Ha kételkedsz az általad választott padló tényleges vízállóságában, kérd a tanúsítványt és azonnal megkapod a választ!

legutóbbi bejegyzések

[tcb_pagination_current_page] / [tcb_pagination_total_pages]